Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Internkontroll arkiv/dokumentasjonsforvaltning

Internkontroll er systematiske tiltak som skal sikre at en virksomhet planlegger, organiserer, utfører og vedlikeholder sine aktiviteter i samsvar med gjeldende regelverkskrav.  Arkiv skal implementeres i organets eksisterende arbeid med internkontroll. 

Arkivverket sin veileder for å etablere internkontroll for arkiv presenterer 7 punkt for å etablere arkivplanen som et verktøy for internkontroll:

  1. Kartlegg regelverket: Link til reglement
  2. Beskriv organisering og ansvar: Link til organisering, ansvar og delegering
  3. Fastsett mål Link til mål
  4. Gjennomfør risikovurderinger (se nedenfor)
  5. Sørg for kompetanse og ressurser (se nedenfor)
  6. Håndter avvik (se nedenfor)
  7. Gjennomfør kontroll (se nedenfor).

Grong kommune etablerte i 2020 en arkivgruppe bestående av 7 personer: arkivleder, kommunedirektør, organisasjons- og personalsjef, systemansvarlig sakarkiv, IT-konsulent, digitaliseringsrådgiver, personvernombud og helsesekretær. Gruppa har møter noen ganger pr. år for å drøfte arkivfaglige spørsmål. Vi har også etablert et eget Teams for gruppa.

Internkontrollprosess:

Arkivplanen er under arbeid kontinuerlig.

Ved hvert årsskifte skal arkivplanen arkiveres. Før hver arkivering skal arkivgruppa gjennomføre ROS-analyse av arkivstatus.

Vi bruker Compilo sin ROS-analyse basert på Arkivverkets "Verktøy for egenvurdering av arkivstatus": https://www.arkivverket.no/veiledere-for-offentlig-sektor/verktoy-for-egenvurdering-av-arkivkvalitet.

ROS-rapporten med tiltaksplan lagres i Compilo, og arkiveres også sammen med arkivplanen.

Før arkivering skal arkivplanen godkjennes av kommunedirektør.

Laster...